Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Αντί αποχαιρετισμού...

Ο εσωτερικός χώροςΗ Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (Σ.ΠΑ.ΜΕ.) δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια από μια ομάδα 30 περίπου ατόμων στοχεύοντας στη στήριξη συνεργατικών εγχειρημάτων και στην παράκαμψη των μεσαζόντων όσον αφορά στη διάθεση αγροτικών προϊόντων. Στην πορεία του χρόνου η σύνθεση των μελών της Σ.ΠΑ.ΜΕ. άλλαζε διαρκώς. Ωστόσο διάφοροι λόγοι όπως η εθελοντική εργασία των μελών, η οποία δεν άφηνε περιθώρια για αφοσίωση και διάθεση περισσότερου χρόνου, η ανταγωνιστική αγορά που λειτουργεί ισοπεδωτικά σε κάθε προσπάθεια διαφορετικής λογικής πέραν της κυρίαρχης καθώς και σε κάθε εγχείρημα μικρής κλίμακας, η έλλειψη εμπειρίας, η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια κ.α. έχουν οδηγήσει κατά τον τελευταίο χρόνο στη συρρίκνωση των μελών της Σ.ΠΑ.ΜΕ. και σε μια γενικότερη στασιμότητα.
Η Σ.ΠΑ.ΜΕ. προσπάθησε να συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων αλληλοϋποστήριξης συνεταιριστικών προϊόντων, προωθώντας την ιδέα της άμεσης διάθεσή τους σε συνεταιριστικά πρατήρια τα οποία θα λειτουργούσαν οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί παρακάμπτοντας έτσι το ρόλο των μεσαζόντων. Επιπλέον επεδίωκε να ενθαρρύνει προσπάθειες για τη δημιουργία καινούριων συνεταιρισμών και συνεργατικών εγχειρημάτων καθώς και να καλλιεργήσει σχέσεις αμοιβαιότητας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Ο στόχος της παρέμβασης στους υπάρχοντες συνεταιρισμούς στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των συνεργατικών χαρακτηριστικών τους και της δημιουργίας συνεταιρισμών νέου τύπου, θεωρούμε σε γενικές γραμμές ότι δεν επιτεύχθηκε. Ωστόσο, πιστεύουμε πως συμβάλλαμε στο άνοιγμα ενός διαλόγου σχετικού με τα προβλήματα μιας συνεργατικής οργάνωσης της παραγωγής, ενθαρρύναμε νέα συνεργατικά εγχειρήματα και βοηθήσαμε στη διάδοση των συνεταιριστικών προϊόντων και στη δημιουργία αγορών διάθεσης προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς.
Στο διάστημα της ύπαρξής της η Σ.ΠΑ.ΜΕ. λειτούργησε αμεσοδημοκρατικά, βασιζόμενη στην τακτική συνέλευση των μελών της. Στην προσπάθειά της να συμβάλλει στην επικοινωνία συνεργατικών δομών διοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις για το συνεταιριστικό κίνημα. Έτσι, συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. , στο δίκτυο απευθείας διάθεσης προϊόντων Θεσσαλονίκης και σε μια απόπειρα δικτύωσης των συνεργατικών εγχειρημάτων της πόλης. Επιπλέον διοργανώσαμε και συνδιοργανώσαμε συζητήσεις, όπως αυτές με τον συνεκδότη του ζαπατίστικου περιοδικού « Rebeldia»  Javier  Elorriaga, με εκπροσώπους συνεταιρισμών από διάφορα μέρη της χώρας και με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Θεωρούμε ότι η Σ.ΠΑ.ΜΕ. έκλεισε ένα κύκλο της. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίσαμε να διαλύσουμε το συνεταιρισμό μας και να δραστηριοποιηθούμε με άλλους τρόπους ο καθένας και η καθεμιά μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που μας στηρίξατε αυτά τα χρόνια. Κλείνοντας θα ανακαλέσουμε ένα κείμενο που είχαμε συνδιαμορφώσει πριν από καιρό: ΄΄….προσπαθούμε έμπρακτα, σε μια εποχή που τα πάντα ιδιωτικοποιούνται και ο καθένας κοιτά τον εαυτούλη του, να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση της συλλογικότητας και στη δημιουργία συνεργατικών δικτύων. 
Όπως έγραφε και ο Καζαντζάκης, «ο μόνος τρόπος να σώσεις τον εαυτό σου είναι να μάχεσαι για τους άλλους »…΄΄.
Η συνέλευση της Σ.ΠΑ.ΜΕ.
Ιούνιος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου