Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Βόλτα με τον τιτανικό...

 
ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ
Μετά από έντονες πιέσεις και εκβιασμούς τελικά λύγισα (είπαμε, ήταν πολλά τα λεφτά....) και τελικά θα κάνω μια παρουσίαση (κοινώς, διαφήμιση! Αν έχετε γράψει κάποιο ενδιαφέρον σύγγραμα και θέλετε να το προωθήσετε ώστε το διαβάσουν και άλλες έλλογες-σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον- μορφές ζωής ανά το γαλαξία μας τότε μη διστάσετε και στείλτε το μας να το σπρώξουμε, με το αζημίωτο βέβαια! Έλα τώρα, μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, βάλε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη...) ενός καταπληκτικού μικρού βιβλίου(ενδιαφέρον και για τα στρατευμένα νιάτα, διότι μπορείτε να το κουβαλάτε μαζί σας στο στρατιωτικό σας παντελόνι, αλλά φροντίστε να μη χαμογελάτε μπροστά σε ανωτέρους σας, ανώτερους στην ιεραρχία γιατί στην ευφυΐα συνήθως μιλάμε για το...υπέροχο τίποτα, αυτό το τελευταίο το λέω για να το παίξω και καλά ψαγμένος και ότι ξέρω και το άλμπουμ που ένα χλωμό φεγγάρι είχε βγάλει ο Αγγελάκας με τον Καρρά, τον κιθαρίστα όχι τον Βασίλη Καρρά, ζώον! Ας κλείσουμε και καμιά παρένθεση) που συνέγραψε ένας τύπος με σατανικό χιούμορ, ο γνωστός στους φανατικούς των εκδόσεων ΠΑΡΑ ΠΑΝΤΕ, ο...ταραταταμ...ο Γιώργος Αντάλεν. 
Οποιαδήποτε ομοιότητα μέσα στο βιβλίο με πραγματικά πρόσωπα που ζήσανε σε αυτό τον μάταιο κόσμο, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αλλά πρέπει να το διαβάσετε για να καταλάβετε, σιγά μη σας τα πω όλα εγώ.
Αυτό το βιβλίο είναι ένα τσαλαβούτημα στα ρηχά της ατυχούς ζωής του Τζιμ Πατάκις. Περιγράφει εκτενώς την καταδίωξή του από έναν πιγκουίνο κι ένα παγόβουνο για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους και αναφέρεται με δραματικό τρόπο στο πώς κατόρθωσε η πρώην νοσοκόμα Ερσίλια Νάτζετ κλαίγοντας να γελάσει από χαρά.
Υπάρχουν φυσικά σκηνές με γρήγορο σεξ, ένα ορισμένο ποσοστό βίας, αλλά γενικώς όχι σε ποσότητες να τραβήξουν το ενδιαφέρον εισαγγελέα με ατυχή προσωπική ζωή.
Αυτό το μυθιστόρημα ξεκίνησε ως ιδέα για ραδιοφωνική εκπομπή στο ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, μια περίοδο αναζήτησης νέων ιδεών αλλά ατύχησε στη συνάντησή του με παλιές ιδέες.

Και τώρα, για να πάρετε μια γεύση πριν σπεύσετε να αγοράσετε το συλλεκτικό αυτό βιβλίο θα σας γράψω το πως ξεκινά το βιβλίο...“Άνοιξε το ένα του μάτι. Το άλλο βλέφαρο αρνήθηκε κατηγορηματικά να κινηθεί· το δεξί χέρι είχε συμμαχήσει μαζί του, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και ξημερώματα είχε προσχωρήσει στη συμμαχία και το αριστερό πόδι.
Το ρολόι, δίπλα του, δεν χρειαζόταν να μυρίσει την ανάσα για να κατανοήσει τις αιτίες της πρόσκαιρης παράλυσης του ιδιοκτήτη του. Πράγμα που το ώθησε σε βαθυστόχαστες σκέψεις για το παρελθόν, διατύπωση επιφυλάξεων για το παρόν, σχέδια και προοπτικές για το μέλλον και μια θαρραλέα απόφαση να μην χτυπήσει την προγραμματισμένη του ώρα, διακηρύσσοντας δραστήρια και αποφασιστικά τη βαθιά του πίστη στην ανεξαρτησία και την ελεύθερη επιλογή της ώρας αφύπνισης. Πάντα ήθελε να είναι ένα ρολόι τσέπης, αλλά δεν είναι όλοι τυχεροί σ' αυτή τη ζωή, σκέφτηκε αναστενάζοντας νοερά. Εξάλλου, είχαν ξεχάσει να το κουρδίσουν...”

Αυτός λοιπόν ο συγγραφέας μαζί με τον Κωστάκη Ανάν είναι στους Αγίους της Νέας Θρησκείας μας που εξαπλώνεται ταχύτατα διδάσκοντας την Απόλυτη Αλήθεια, πού είναι ότι όλοι οι άλλοι λένε ψέματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου