Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ο κύριος Βερντού (1947)

Monsieur-Verdoux +

Χθες στο αυτοδιαχειριζόμενο σινεμά της ΕΡΤ προέβαλαν την ταινία "Ο κύριος Βερντού" του Τσάπλιν. 

Ο Τσάρλι Τσάπλιν από μάγος που ήταν στην Αμερική, με μια ταινία έγινε απόβλητος. Στην ταινία αναποδογυρίζει ολόκληρο τον κόσμο που τον είχε κάνει αγαπητό. Από Σαρλό, εδώ είναι ένας τίμιος υπάλληλος τραπέζης που το Μεγάλο Κραχ του 1929, τον οδηγεί στο φόνο. Καταδικασμένος σε θάνατο δηλώνει ευθαρσώς ότι τα εγκλήματά του σε σύγκριση με αυτά του Δυτικού Πολιτισμού, είναι ένα τίποτα. «Συγκριτικά, ως κατά συρροή δολοφόνος, είμαι ερασιτέχνης». 

Ήταν η πρώτη μεταπολεμική ταινία, γυρισμένη το 1947, όταν (και αυτό είναι αξιοσημείωτο) ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στο αποκορύφωμά του. Οι προβολές κράτησαν μόνο ένα μήνα και όταν οι ιδιοκτήτες Ανεξαρτήτων Κινηματογράφων του Οχάιο ζήτησαν να απαγορευθεί η προβολή της σε όλη τη χώρα, η «Γκιουνάιτεντ Αρτιστς», την απέσυρε. 

Η επόμενη προβολή στο σινεμά Αλέξανδρος ( Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) θα γίνει την Κυριακή 21:00. Οπότε σημειώστε το στην ατζέντα σας, στηρίζουμε των αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ(που αναγνωρίζουν τα όποια λάθη του παρελθόντος) για δημόσια ραδιοτηλεόραση και ελεύθερη ενημέρωση...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου